Algemeen

75. Watertoren station Vlodrop.


Bij het opruimen van oude paperassen kom je soms zaken tegen die je al lang vergeten bent zoals deze ansichtkaart uit Dalheim. In eerste instantie gewoon een van de vele ansichtkaarten om het gebied te promoten. Maar bij nader inzien laat de kaart toch meer zien namelijk gebouwen van station Vlodrop. Wat vooral op valt is de watertoren. Het lijkt wel of deze nog in aanbouw is. Het bovengrondse waterreservoir is duidelijk zichtbaar.

Als op 15-02-1879 het lijngedeelte Roermond – Gladbach in gebruik genomen wordt, zullen de gebouwen van Station Vlodrop nog maar juist gereed want begin oktober 1878 wordt een Belgisch metselaar met kneuzingen aan o.a. het rechterbeen naar het verplegingsgesticht ‘Het Louisahuis’ te Roermond gebracht. Hij was met een hardstenen element van de steiger gevallen.
Op 20 juli 1879 is de hele IJzeren Rijn in gebruik voor goederen- en/of personenvervoer. De internationale goederentreinen van de GCB rijden door tot Dalheim. Daar wordt de lok afgehaakt van de trein en komt als z.g. losse lok terug naar Vlodrop. Voor een ongehinderde terugreis richting Hamont kunnen daarom in Vlodrop de stoomlocomotieven “ bijgetankt “ (kolen en water) worden.
Dit betekent dat de ansichtkaart de afbraak van de toren laat zien en deze situatie is op een foto uit 1939 nog ongewijzigd. Overigens stonden dezelfde watertorens in o.a. Roermond, Hamont en Herentals.

Begin 1900 (voor 1905) wordt er een z.g. pulsometer aangelegd. Met stoom van de locomotieven kan met deze pomp direct water uit een lager gelegen depot opgepompt worden. Een bovengronds reservoir is dan niet meer noodzakelijk. Deze waterput is nog aanwezig evenals een deel van deze pomp.

Voor 1940 is zou de totale watertoren afgebroken zijn. Van het reservoir heeft een deel nog dienst gedaan als verharding bij de firma Jamboers (oud-ijzerhandel, Gebroek te Roermond). Met grote letters “Vlodrop” werd je welkom geheten.

email: historisch.roerdalen@ziggo.nl§

|Doorsturen

Agenda>>> Klik hier voor de complete Agenda.Aanbiedingen!

Ingezonden Jouw nieuws

Vacatures


Sjnabbeltjes

Laatste reacties