Algemeen

74. Wandelroutes.


Volgend jaar gaat de zwaar gesubsidieerde Geluks-expres van start en de eerste gelukkige (en hopelijk niet de laatste) is de leverancier van de treintjes.
Maar geluk komt niet zomaar aanwaaien. Met alleen in het treintje zitten en luisteren naar datgene wat de “– vul zelf naam in – gidsen” vertellen, kom je er niet. Ik verwijs hier naar het, in opdracht van de gemeente, samengesteld “Groenstructuurplan Roerdalen” door Heukelom Verbeek uit 2009 waarin wordt beschreven hoe de toeristische attractiewaarde (uitgezonderd het Nationaal Park) versterkt kan worden.

Natuurlijk het landschap in de gemeente Roerdalen is afwisselend en verrassend. Denk aan het Rozendaal met zijn beekdal en graslanden of het Munnichsbosch, klein en smal, dat met enige fantasie door kan gaan als oerbos. Het Roerdal en helemaal oostelijk de Meinweg en het gebied rond de Rode Beek.

Maar hoe heb je als wandeltoerist daar nu weet van? En wat is er te beleven tussen deze gebieden?
Bij de VVV hebben de aangeboden routes betrekking op de Meinweg. Een van de route draagt zelfs de naam “Meinvennen route” en Joost mag weten wat en waar de Meinvennen zijn.

De Liberation-Route Herkenbosch doet het dorp zelf even aan. Voor het Rozendaal heeft de Stichting Het Limburgs Landschap een wandelfolder “Welkom in de Heerlickheit Montfort “ uitgegeven. En dat is het.

Nu laat het verleden ook niet veel zien.
In het boek “Wandelingen door Nederland met pen en potlood”, deel 6 uit 1882 beschrijft Jacobus Craandijk (1834 – 1912), predikant en letterkundige, van deze regio helaas alleen de directe omgeving van station Dalheim. Zie ook VVV-folder “De Birgeler Urwald – Wassenberg route”.

Misschien zou een door de Burgerwacht Roermond uitgezette wandeltocht uit 1932 voor de vele gidsen in Roerdalen een inspiratie zijn om de Heuvelstraat (Montfort) in het westen en de Stinkesraadweg (Herkenbosch) in het oosten via beschreven wandelroutes te verbinden.

email: historisch.roerdalen@ziggo.nl

|Doorsturen

Agenda>>> Klik hier voor de complete Agenda.Aanbiedingen!

Ingezonden Jouw nieuws

Vacatures


Sjnabbeltjes

 • Headline 1

  Metalen dvd / cd rekje

  Te koop: Metalen dvd / cd rekje – hoogte 15 cm en lengte 30 cm. Passen 20 dvd's in. Lees meer
 • Headline 1

  Lening

  Hulp gevraagd. Door omstandigheden ben ik in een vervelende situatie beland. Ik ben op zoek naar een particulier die mij €3000 kan en wil lenen. Natuurlijk met een fatsoenlijke rente en een contract. Desgewenst een face to face contact en terug betalen natuurlijk maandelijks terugbetalen Groetjes R Van Hooff Lees meer
 • Headline 1

  Stoere echt leren jack maat 50

  Te koop: Stoere zwarte echt leren jack met ritssluiting en drukknoopoverslag en 2 steekzakken met rits, De gevoerde jas heeft 1 binnenzak . Maat 50. -- In goede conditie, zo goed als nieuw ! soepel leer !! Lees meer
 • Headline 1

  Mooie suède jack voor dames maat 46

  Te koop: Mooie suède jack met hoogsluitbare kraag, blinde rits met drukknoopoverslag en ritszakken,- maat 46 Lengte ca. 75 cm. machinewas tot 40° C - zeer weinig gedragen !! Lees meer
 • Headline 1

  Verrekijker Pallas

  verrekijker Pallas, 8x40, in tas. Lees meer

Laatste reacties