Algemeen

73. "Het zwaard van Damocles”


Het einde van de SM Beatrix komt snel en misschien onverwacht. Voorzichtigheidshalve besluit de Staatsmijnen de schachtgebouwen voorlopig te laten staan. De overige gebouwen zouden, zodra ze niet meer nodig waren, verkocht dan wel afgebroken en afgevoerd worden.
Dan geldt, zoals altijd: “de een z'n dood is de ander z’n brood”, een mogelijkheid om goedkoop aan materiaal te komen. In de St Sebastianusparochie te Herkenbosch was op dat moment Pastoor Janssen werkzaam, een persoon die het klaar speelde dat anderen hun diensten en/of producten goedkoop aanboden.
Zo ook de Staatsmijnen. Een houten gebouw op het terrein werd geschonken aan de parochie voor parochieel jeugdwerk (april 1963) en werd na de definitieve sluiting van de mijn verplaatst naar het dorp (jan 1965). Het jeugdwerk voor jongens werd in dit gebouw gevestigd. Voor de meisjes stond de zolder van het Groene Kruis ter beschikking. In 1964 wordt het jeugdwerk verenigd in de vereniging Jeugd Ontspannings Club Herkenbosch (nu Jong Nederland Herkenbosch). Later vinden de groepsavonden plaats in de Harch. In 1968 verhuist de JOC naar de Wijngaardstraat in wederom een verplaatst gebouw van de mijn, het huidige Beatrixcentrum. Na enkele jaren wordt een houten gebouw naast het centrum verbouwd en gedoopt tot "Oos Heim".
Om de drukke en moeilijk over te steken Keulse Baan te vermijden wordt gezocht naar een locatie in het dorp. Dit wordt gevonden in het voormalige P.L.E.M.-gebouw (gebouwd met het oog op de komst van de mijn) aan de Steegstraat.
In 1987 wordt een definitieve huisvesting gevonden als de toenmalige voorzitster M. Thevissen op een veiling een voormalige boerderij privé koopt en behoedt voor afbraak en vervolgens zonder winst doorverkoopt aan de gemeente.
Tot op de dag van vandaag is het van de gemeente. Echter aan die dag is nu een einde gekomen. Het pand "Hammerheim" heeft de gemeente te koop gezet.
Is dit het einde van het jeugdwerk in Herkenbosch?
email: historisch.roerdalen@ziggo.nl
|Doorsturen

Agenda>>> Klik hier voor de complete Agenda.Aanbiedingen!

Ingezonden Jouw nieuws

Vacatures


Sjnabbeltjes

Laatste reacties