Algemeen

76. Oorlogsmonument Vlodrop op het Oude Kerkhof


3 maart j.l. werd door het “Comité Oorlogsmonument Vlodrop 2018” een monument voor de oorlogsslachtoffers van Vlodrop onthuld.

Op waardige wijze vond in de St. Martinuskerk en op het parochiekerkhof de onthullingsceremonie plaats. Met name de “Last Post”, door Nol van Riessen en Paul Verbers (fanfare Wilhelmina) en de 1 minuut stilte maakten diepe indruk op de aanwezigen.

Het monument gemaakt uit eerder gebruikte materialen, bestaat uit een bakstenen muur, twee zuiltjes, een liggend kruis en drie granieten teksttafels. De tafels verwijzen, soms met naam en toenaam, naar de gevallenen. De muur laat, door zijn formaat bakstenen, op het eerste oog iets onverwoestbaars, een oerkracht zien. Maar dan zie je de verwoesting, de vernietiging die een oorlog met zich mee brengt. Het monument verwijst dan ook naar de enorme materiële schade die in Vlodrop is aangericht. De schadekaart laat een in puin liggend Vlodrop zien.

Natuurlijk roept elke herinnering emoties op. Gevoelens van voorstanders en gevoelens van tegenstanders. Ook hier is het comité mee geconfronteerd evenals het dilemma wie wel en wie niet met naam genoemd moest/mocht worden.
Misschien was het grootste dilemma diegenen die vergeten zijn. Neen, geen personen van Vlodrop, geen evacuees maar mensen, dwangarbeiders, die hier het leven verloren hebben, ver weg van hun familie en geliefden. Gestorven en begraven zonder naam en plaats.

Over de noodzaak kreeg het comité te horen: Iedereen weet dat toch, waarom nu nog na zoveel jaren?
De Canon van Nederland (www.entoen.nu), bedoelt voor alle geïnteresseerden in de Nederlandse cultuur en geschiedenis, laat echter een ander beeld zien. Deze geeft aan dat het zuiden van Nederland (beneden de grote rivieren ) in het najaar van 1944 bevrijd werd door geallieerde militairen.

Het is goed om stil te staan bij de betekenis van een oorlog en bij de woorden van het comité:
“Wanneer de namen zijn vergeten is er geen herinnering meer”.

email: historisch.roerdalen@ziggo.nl

|Doorsturen

Agenda>>> Klik hier voor de complete Agenda.Aanbiedingen!

Ingezonden Jouw nieuws

Vacatures


Sjnabbeltjes

 • Headline 1

  handschaaf

  Handschaaf Lees meer
 • Headline 1

  boorhamer

  boorhamer incl. beitels en steenboren Opmerking: zitten nieuwe koolborstels bij. Helaas is het dopje van de afdichting gebroken. Dit moet vervangen worden.Verder is de machine in nieuwstaat. Lees meer
 • Headline 1

  ICT er gevraagd!

  Welke IT er kan helpen op het gebied van Google Analytics, Google Search Console, Google Tag Manager, Google Optimize, en Google Lighthouse. Dit alles voor diverse foutjes in het plaatsen aan te passen of te corrigeren. Tel: 0475 7777 58 of Mobiel 06 85187 400 Lees meer
 • Headline 1

  Haard

  Dru Radiante gashaard met piezo vonkontsteking. Een sfeerbrenger in uw kamer en ook nog functioneel door toprendement.Kan zowel hangend als staand gebruikt worden. Lees meer
 • Headline 1

  porselein koraal - bloem

  Koraal - bloem in kleur wit porselein golden crown 1886 england fine bone china - hand painted Lees meer

Laatste reacties
Weer